Häät

Bändi vai DJ? Varmasti jokainen hääjuhlia suunnitteleva pohtii tätä kysymystä jossain vaiheessa. Jos budjetti riittää, kannattaa ottaa molemmat. Bändi vetää settinsä, DJ pitää tauoilla bileet käynnissä ja hoitaa loppuyön diskon. Usein kuitenkin päädytään valitsemaan kustannussyistä vain toinen. Hyvä bändi on hieno ohjelmanumero ja livemusiikilla on aina oma arvonsa, mutta on syytä muistaa, että ilta on pitkä ja bändien setit eivät kata koko iltaa. DJ puolestaan pystyy hoitamaan musiikkitarjonnan vaikka koko juhlan ajan aina vieraiden saapumisesta valomerkkiin asti. Bändien biisivalikoima on rajallinen, mutta DJ:ltä löytyy musiikki tilanteeseen kuin tilanteeseen – alkuperäisinä, kaikille tuttuina versioina. DJ on lähes poikkeuksetta myös bändiä edullisempi ja huomattavasti kustannustehokkaampi vaihtoehto. Kaikkein halvimmalla pääsee tietysti Spotifyn avulla, mutta sitä en voi suositella kuin taustamusiikkien soittoon. Vaikka äänentoisto olisikin kunnossa, loppuillasta soittolistan pyörittäminen menee helposti melkoiseksi sekoiluksi, erityisesti kun baarin antimet ovat jo väelle maistuneet, ja jokainen haluaa oman suosikkikappaleensa soimaan heti. Jos kustannussyistä vaihtoehtoina punnitaan bändi+Spotify -yhdistelmän ja DJ:n väliltä, ainakin itse valitsisin ehdottomasti DJ:n. Mutta taidan olla vähän jäävi sanomaan… 🙂

PALVELUA VAIKKA KOKO PÄIVÄKSI

Tavallisesti oma vuoroni DJ:nä alkaa ruokailujen ja puheiden jälkeen häätanssilla. Parin-kolmen hitaamman kappaleen jälkeen on hyvä jatkaa samantien joko diskomusiikilla tai perinteisellä tanssimusiikilla, jota erityisesti vanhemmat häävieraat arvostavat. Mitään valmista kaavaa ei kuitenkaan ole, vaan ilta aloitetaan hääparin haluamalla tavalla. Juhlapaketteihini sisältyy normaalisti 6 tuntia soittoaikaa, mutta erikseen sovittaessa voin päivystää paikalla vaikka koko juhlien ajan. Tällöin hoidan tunnelmaan sopivat taustamusiikit heti vieraiden saapumisesta alkaen, ja olen valmiina säätämään äänenvoimakkuutta puheiden ja muiden ohjelmanumeroiden varalta. Nämä kun jäävät muussa tapauksessa jonkun häävieraan tehtäväksi. Alkujuhlien taustamusiikit hoidan soittolistoilla, koska aktiivinen DJ-toiminta tässä vaiheessa juhlaa ei anna vielä mitään lisäarvoa. Annan koko päivän palvelusta mielelläni erillisen tarjouksen.

TOIVEBIISIT OVAT ILLAN SUOLA

Haluan aina tavata hääparin etukäteen, mahdollisuuksien mukaan joko kasvokkain tai etäpalaverin muodossa. Tapaamisessa käymme yhdessä läpi juhlien aikataulua, ja keskustelemme musiikista ja muista käytännön asioista. Pyydän toimittamaan hieman ennen juhlapäivää listan n. 20 suosikkibiisistä ja mahdollisista toivotuista tyylilajeista, joista pystyn päättelemään jo paljon hääparin omista musiikillisista mieltymyksistä. Musiikin pitää olla hääparin näköistä, mutta aivan marginaalissa ei kannata pysyä koko iltaa, sillä täytyy muistaa juhlavieraiden musiikkimaun yleensä vaihtelevan melkoisesti. Suunnittelen biisivalintojani eteenpäin yleensä enintään 2-3 kappaleen verran, sillä tarkkailen yleisöä koko ajan ja olen valmis nopeisiinkin muutoksiin. Otan jatkuvasti vastaan toiveita myös juhlavierailta, ja on aivan tavallista, että ehdin ja pystyn soittamaan niistä jopa 70-80%. Soitan yleensä häissä n. 5-7 tuntia, joten aina löytyy tilaisuus soittaa mitä erikoisempaakin musiikkia. Tidal-suoratoistopalvelu integroituu laitteisiini, joten mukanani on miltei kaikki maailmassa julkaistut musiikkikappaleet. Minulle on tärkeää, että illan päätyttyä jokainen vieras on kokenut tulleensa huomioiduksi myös musiikillisesti.

ÄÄNENTOISTO KÄYTETTÄVISSÄ ALUSTA ALKAEN

Mikäli juhlat pidetään Tampereen seudulla, tuon kaluston paikalle ennen juhlien alkua, yleensä jo edellisenä iltana, ilman lisämaksua. Näin äänentoistolaitteeni ovat käytettävissänne heti juhlien alusta alkaen, vaikka oma vuoroni olisi vasta loppuillasta. Peruslaitteistoon kuuluu myös langaton mikrofoni ja äänijohto, joten saatte puheet kuuluviin ja taustamusiikit soimaan esim. omalta puhelimeltanne tai tietokoneelta.

Party Factory Nuorisokeskus Marttila, Virrat
Suhtaudun soittopisteeni visuaalisuuteen erittäin vakavasti. Kaiutinpiuhat kierretään siististi tolpan ympäri, ja kaikki ylimääräinen piilotetaan. Laitan bassokaiuttimen yleensä pöydän alle, mutta tällä kertaa se ei sinne mahtunut, vaan löysi paikkansa pöydän päädystä, liinan alta. Tilaisuudesta riippuen käytän mustaa tai valkoista pöytäliinaa, ja laukusta löytyy myös valkoiseen matchaavat johdot DJ-soittimelle! Meneekö jo turhan pikkutarkaksi? Ehkä… 🙂